Utbyggingen av området Nedre Elvehavn var R. Kjeldsbergs første store satsning på utvikling av fast eiendom

I løpet av femten år har det gamle verftsområdet blitt en ny og moderne sentrumsbydel med kjøpesenter, leiligheter, kontorlokaler, serveringssteder og et yrende folkeliv. Her ligger også Gråmølna Trondheim Kunstmuseum og Dokkhuset scene.

Nedre Elvehavn var opprinnelig et skipsverfts- og industriområde som tilhørte Trondhjems Mekaniske Verksted. Verftet ble kjøpt av Aker-gruppen, men ble lagt ned i 1983 på grunn av manglende lønnsomhet. Med erfaringer fra Aker Brygge i Oslo begynte Aker-gruppen å planlegge utbygging av området, og i 1987 stiftet de selskapet Nedre Elvehavn AS sammen med Trondheim kommune. Men eiendomsmarkedet kollapset og planene ble skrinlagt.

I 1997, samme år som Trondheim feiret sitt 1000-årsjubileum, ble planene fra 80-tallet hentet frem igjen. Terje Roll Danielsen, Petter Grendahl og to investorer fra Oslo kjøpte Nedre Elvehavn AS. Våren 1998 kjøpte R. Kjeldsberg AS 40 prosent av aksjene, og Nedre Elvehavn AS ble med det et heleid trøndersk selskap.

I dag bor det ca 2.500 mennesker på det 160 mål store området. 3.000 mennesker har arbeidsplassen sin her, og bydelen har mellom 12.000 og 15.000 besøkende hver dag. En bypark på fem mål og 2,5 kilometer med kaianlegg er tilgjengelig for alle som bor i eller besøker bydelen.

Sirkeltomta er det siste utbyggingsprosjektet på Nedre Elvehavn. Her ligger Portalen med butikker, treningssentre, fire etasjer med kontorlokaler og boliger på toppen – i et naturlig samspill mellom næring, boliger, trafikk, uterom og nærområder. Bygget er tegnet av Per Knudsen Arkitektkontor AS.